Podvodna šuma jezera Kaindy

Vrhovi drveća koji izviruju iz površine vode kao pogrešno ostavljene čačkalice - intrigantni pejzaž za posetioce i turiste jezera Kaindy. Ova neverovatna podvodna šuma je nastala 1911. godine, kao posledica zemljotresa jačine 7.7 stepeni Rihterove skale u Kebinu. Zemljotres, koji je uništio više od 700 zgrada, je doveo do pomeranja masiva krečnjačkih stena koje su tako formirale prirodnu branu. Tokom vremena, kišnica i voda su napunile predeo, pokrivajući drveće koje je tamo raslo.

Jezero Kaindy se nalazi u Kazahstanu i dugačko je oko 400 metara, a dostiže dubine od skoro 30 metara. Još jedna od stvari koje ga čine privlačnim je i njegova gotovo neprirodna plavo-zelena boja koja je posledica taloženja krečnjaka u okolini. Stoga jezero Kaindy ima boju koja se potpuno razlikuje u odnosu na druga jezera.

S obzirom na to da se jezero nalazi na oko 2000 metara iznad nivoa mora, voda je neverovatno hladna - svega šest stepeni Celzijusa. Ovo je pomoglo da se jele potpoljene u vodi očuvaju. Ispod nivoa vode, drveće više liči na stare brodske olupine nego na stoletnu šumu. U većini jezera drveće pod vodom propadne tokom godina. Međutim, zbog specifičnih uslova jezera Kaindy, drveće je ovde ostalo netaknuto decenijama.

Danas jezero Kaindy privlači brojne posetioce zbog svog neverovatnog kolorita i čudnih grana koje probijaju njegovu površinu. Zbog ekstremno hladne temperature vode, oni koji žele da uđu u vodu moraju da nose ronilačka odela ili drugu zaštitnu opremu. Ovo kazahtansko jezero je udaljeno svega oko 130 kilometara od grada Almati, jednog od najvećih gradova u Kazahstanu, pa je stoga pristupačna turistička atrakcija.

prevela Anđelka Isaković