Posadi drvo, neguj drvo - sačuvaj živote

Drveće  pomaže u očuvanju skoro 1000 života godišnje i sprečava pojavu preko pola miliona akutnih respiratornih oboljenja, zaključci su novog istraživanja Američke šumske službe (U.S.Forest Service).

Rezultati istraživanja, zasnovanog na standardnom modelu za vazdušno zagađenje, objavljeni su na sajtu Northern Research Station (NRS) i u magazinu  Environmental Pollution.

“S obzirom na to da više od 80% Amerikanaca  živi u urbanim sredinama, ovo istraživanje ističe koliko su ljudima širom zemlje “gradske” šume od životne važnosti,” rekao je Michael T. Rains, direktor NRS-a i laboratorije Forest Product prilikom objavljivanja rezultata istraživanja.

“Informacije i oprema razvijena zahvaljujući istraživanjima Šumske službe pomažu zajednicama u planiranju i održavanju ukupno 138 miliona ari površina pod drvećem i šumama koje oplemenjuju gradska naselja.”

Istraživaćki tim navodi da je ova studija prva velika procena smanjenja zagađenja vazduha zahvaljujući drveću širom zemlje: više od 850 života godišnje biva sačuvano, a drveće sprečava i pojavu priblizno 670.000 slučajeva oboljenja disajnih organa. Sa druge strane, troškovi uzrokovani obolevanjem iznose oko 7 milijardi dolara godišnje, tvrde autori Dave Nowak i Eric Greenfield iz U.S. Forest Service’s NRS i Satoshi Hirabayashi i Allison Bodine sa instituta Davey.

Autori navode da je ova studija jedinstvena i po tome što “direktno povezuje otklanjanje zagađenja iz vazduha sa pozitivnim efektima na zdravlje” i ističu da je otklanjanje zagađenja znatno veće u seoskim sredinama u odnosu na gradske, ali i da je uticaj na zdravlje daleko veći u gradskim u odnosu na seoske sredine.

“Što se tiče njegovog uticaja na zdravlje ljudi, drveće u urbanim sredinama je značajnije od drveća u ruralnim sredinama, upravo zbog njegove blizine,” rekao je Nowak. “Generalno, veća površina pod drvećem podrazumeva veću količinu otklonjenog zagađenja, a što su veći  otklanjanje i gustina naseljenosti, veći su pozitivni efekti na zdravlje.”

Studija posebnu pažnju obraća na 4 zagađujuće materije: azot-dioksid, ozon, sumpor-dioksid i čestice prašine veličine ispod 2,5 µm. Sudeći po podacima, u 2005. godini 130.000 ljudi umrlo je od posledica oboljenja uslovljenih zagađenjem vazduha sitnim česticama, a 4.700 usled zagađenja ozonom.

Studija pokazuje da i kineska proizvodnja negativno utiče na kvalitet vazduha u SAD.

Istrazivanje je pokazalo da 12-24% sulfata u vazduhu zapadnih SAD potiče iz zagađenog vazduha iz Kine, nastalog prilikom proizvodnje za izvoz.  Iako zagadjen vazduh iz Kine nije jedini uzrok zagadjenog vazduha u SAD, vetrovi sa zapada donose zagađenje preko Pacifika za veoma kratko vreme. Doline i uvale u zapadnim delovima SAD takođe mogu da apsorbuju prašinu, ozon i ugljenik.

Džudi Motl
Zahvaljujemo se na prevodu Adnani Plazonić