Kako drveće štedi

Poznato je da drveće čisti vazduh i čuva zemljište od erozije, ali pored toga drveće pomaže ljudima u gradovima da smanje troškove energije koju koriste za zagrevanje ili rashlađivanje, jednostavnim stvaranjem senke ili blokiranjem jakih vetrova oko zgrada.

Grupa USDA Forest Service je objavila u “Urban Forestry and Urban Greening” istraživanja koja pokazuju da gradsko drveće u Sjedinjenim Državama godišnje štedi energiju u iznosu od oko 7.8 milijardi dolara. I to tako što smanjuje upotrebu električne energije (procenjeno je na 38.9 miliona MWh godišnje), kao i troškove zagrevanja. Pored toga smanjuje se zagađenje od izduvnih gasova.
Leti drveće pravi senku i hladi vazduh, tako da se smanjuje upotreba rashladnih uređaja. Zimi je zaštita od vetra. Studija navodi da bi gradovi trebalo da sade drveće strateški. “Veličina drveta, vrsta, udaljenost stabla od kuće i pravac u odnosu na zgradu, sve to utiče na količinu energije koju će jedna zgrada potrošiti. “Iako rezultati variraju po klimatskim zonama, generalan zaključak je da veliko drveće na zapadnoj strani zgrade smanjuje troškove hlađenja leti.”